Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

Интервю за работа

„Здравейте, Вие сте одобрен/а за интервю за работа при нас. Очакваме Ви”.

Това са думите, които ще чуе всеки един от Вас, който е прочел и използвал информацията от предните страници и не е пропуснал нищо от самото начало. Какво трябва и не трябва да правим, как да се държим, как да изглеждаме? Много въпроси с прост отговор – естествено!



ОБЛЕКЛО

Поставям го на първо място, защото е задължително! (И облеклото и първото място :) ). Освен че трябва да сте облечени, трябва да сте облечени добре. А сега сериозно. Мъже – забравете за чехли, къси панталони, тениски, шарени чорапи, шапки, слънчеви очила, не парадирайте с накитите си и си прикрийте малко татуировките. Вашето облекло трябва да представлява най-общо лъснати до блясък обувки и изгладени риза и панталон. Защо ли? Освен, че е общо прието в бизнес етикета, жените обожават мъже в униформи и костюми. Вие няма да се явите в униформа (надявам се), затова трябва да сте в костюм. Вероятността да има жена сред интервюиращите е огромна и ако искате да впечатлите някой, то със сигурност ще впечатлите нея. Не се подвеждайте от позицията, за която кандидатствате - винаги ще направите добро впечатление ако се облечете добре. Избягвайте крещящите цветове и се придържайте към тонове, които не дразнят окото и прилягат на интелигентен, улегнал и сериозен човек.

Дами, за вас важи същото – официално-делови стил. Не слагайте натрапчив грим, ограничете накитите до минимум и забравете за широките деколтета и късите поли, освен ако не искате да живеете и работите с мисълта, че са Ви избрали заради външния вид. Не забравяйте, че колкото повече впечатлявате един мъж, толкова повече дразните една жена. Това впоследствие би довело до сериозен конфликт на интереси. Постарайте се да поддържате баланса.

Няма да Ви уча как да се обличате, тъй като Вие прекрасно знаете това. Съветвам Ви дрехите Ви винаги да са чисти, цветовете приятни, а всякакви неслужебни аксесоари по тялото си, да оставите вкъщи. Постарайте се да изглеждате различни от всички останали, подчертайте своята индивидуалност, но ненатрапчиво. Бъдете различни, но не и нестандартни, защото това може да бъде изтълкувано като своеволие, а някои началници дори биха го изтълкували като невъзможност за подчиняване. Бъдете убедени, че външния вид ще разкаже на хората за вас, а това което впоследствие ще кажете или ще затвърди или ще опровергае предварителното им мнение за Вас. Убедете се, че начинът, по който изглеждате и това, което казвате са в симбиоза, а не в контраст.


АКСЕСОАРИ

Чанта, тефтер, 2 химикалки, копие от документите, с които кандидатствате за длъжността. Това е всичко.

Малко хора си носят каквото и да било за интервю и отиват там „на гости”. Вашият плюс е, че сте подготвен. Изваждайки тефтер и химикалка в началото на интервюто говори за това, че приемате работата насериозно. Не искате интервюиращият да каже нещо важно, Вие да погледнете в тавана и да му кажете „да, запомних”. Дори да няма какво да се запише по време на интервю, самата готовност да го направите говори на бъдещия Ви работодател, че сте сериозен, отговорен човек с желание за възприемане и запомняне на информация и не претупвате нещата. Самият факт, че си записвате нещо означава, че дори в момента под влиянието на бушуващите емоции и стрес да не успеете да запомните необходимото, ще го направите след интервюто. А това от своя страна говори и за самият Ви начин на работа – „отлагам, но не забравям”.

Копие от документите би улеснило интервюиращият, в случай че по някаква причина не разполага с него и би му спестило време ако трябва да ги търси сред купчина други, а това определено създава добро впечатление.

Аксесоарите са тези дребни на вид неща, които създават добро впечатление. А то е най-добрия ви съюзник в борбата за свободната позиция. Не прекалявайте с аксесоарите, обаче, за да не постигнете обратния ефект.

ПОВЕДЕНИЕ

Да, знам, това сте го учили до 7-годишни. И все пак да припомним: 
  • използваме местоимението „Вие” във второ лице, множествено число 
  • усмихваме се, но не прекалено 
  • демонстрираме уверено ръкостискане. Ако не сте убеден/а какво е Вашето, потърсете информация и се запознайте с видовете ръкостискане, тъй като това е един задължителен елемент, говорещ много за характера Ви 
  • говорим стегнато, ясно, отчетливо и не прекалено много 
  • гледаме в очите интервюиращите, но не втренчено и натрапчиво 
  • сядаме след като ни поканят 
  • държим се естествено, за да сме сигурни, че след като ни одобрят за работата, ще са одобрили нас, а не актьорското ни майсторство 
  • задаваме въпроси – нали не очаквате, че отивате на кръстосан разпит? Ако е така – разчупете леда. Интервюто за работа е диалог. Не само работодателя се интересува от Вас, а и Вие от него. За да го убедите в това – задайте въпроси. Питайте всичко, което Ви вълнува, както те разпитват Вас. По този начин демонстрирате заинтересованост, като в същото време си отговаряте на много въпроси, на които друг не може да Ви даде отговор. 
  • накрая благодарим за отделеното време и за предоставената възможност – никога не пропускайте да благодарите – „Благодаря” е дума, която отваря много врати. 

Най-общо – това е. Не е сложно, нали? Много хора се притесняват от интервютата. Искам да Ви кажа, че интервюиращите са хора – точно като вас. Както Вие, така и те търсят най-доброто за себе си. Предложете им го! 

Неприятният въпрос

Да, стигнахме до него – заплатата. Много работодатели в последно време питат – „Какво възнаграждение очаквате?”. Неприятно, нали? Повечето хора се замислят малко и притиснати от безработицата, безизходицата и стреса, по време на интервюто, назовават цифра. Тя обикновено е значително по-малка от сумата, за която биха работили и много работодатели се възползват от това. След време това води до напускане на въпросния служител, а работодателят, който е спестил някой лев от заплатата му, назначава нов човек. Неприятно, но факт.

Другият вариант е да назовете прекалено голяма цифра. Това донякъде е оправдано, защото ако случайно Ви назначат, ще се съобразят с изискванията Ви. Но каква е вероятността да Ви назначат, ако 5 човека след Вас, също толкова квалифицирани, назоват по-малка сума? Тук е моментът за моя безценен съвет – започнете с по-ниска сума, но уточнете че желаете тя да расте с времето и възможностите Ви. Така работодателят ще е доволен, че може да си позволи да назначи квалифициран кадър като Вас, като в същото време няма да плаща неоправдана сума за заплата по време на Вашето обучение, а също така ще осъзнае, че Вие сам оценявате труда си. Вие също ще сте доволен, тъй като трудът Ви ще се възнаграждава по заслуги – според умението Ви за работа и умението Ви да се договаряте. Остава само да подсещате работодателят Ви за това, което Ви е обещал на интервюто за работа. Да, за съжаление ще се налага да го правите. 

Помнете, че ако сте добре подготвени и спазвате голяма част от препоръките тук, а и не само, интервюто Ви ще бъде успешно. То ще Ви даде или желаната работа, или опит за следващото такова. Причината да не назначат Вас, при едно блестящо представяне, въобще не я търсете в себе си. Представете си един огромен магазин, пълен с най-разнообразна стока. В него непрекъснато влизат ограничен брой купувачи. Причината да изберат даден продукт е, че вярват че той притежава необходимите качества, за да постигне желаните резултати. Така най-качествените продукти се изкупуват най-бързо. Те обикновено са в ограничени количества, така че не е необходимо прекалено много време, за да бъде закупен целият асортимент. Това е Вашето място на пазара на труда. Вие сте този качествен продукт, за който винаги има купувач. Необходимо е само време и търпение, за да дойде Вашият купувач. От Вас се иска само да оправдаете очакванията му.

УСПЕХ!



Този блог е с информативно - развлекателна цел. Текстът е изцяло авторски и е собственост на Денислав Методиев. Желаещите да го използват следва да се съобразяват със Законът за авторското право - да посочват автора и да предоставят активен линк към блога Интервю за работа.
Благодаря за разбирането!


Изображения: http://working-illustration.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.